Herbarium

ROSENDALS TRÄDGÅRD 24 april från kl. 17

Herbarium + Rooh

– en smakresa genom tre kulturer

Upplev en unik middag som utforskar mötet mellan Rosendals Trädgårds vårskafferi och tre matkulturer: det syriska, sudanska och algeriska köket med den mångfald av smaker och färg det ger.

Lily, Samia och Hesna från kulturföreningen Rooh i Gottsunda berikar vårt kök till detta Herbarium. Tillsammans med Paul Svensson, Jonas Bolling, Olle Broström med kockar skapar de en middagsupplevelse som tar smak av vår plats men samtidigt sträcker sig långt utanför trädgårdens ramar.

Menyn baseras på recept utvalda av Lily, Samia och Hasna, rätter som bär deras respektive matkultur och smakminnen som de nu delar med sig av i vår växthusmatsal.

Kulturföreningen Rooh har sin bas i Gottsunda och verkar för att stödja kvinnor och barn i Uppsala genom en rad olika aktiviteter och initiativ. Nu möts vi i ett lustfyllt samarbete fyllt av smak.

Välkommen!

Datum: 24 april från kl. 17

Hesna

Lily

Lily

Samia

Samia

Paul Svensson och Jonas Bolling | Rosendals Trädgård

Paul Svensson, gastronomisk ledare och Jonas Bolling, mat- och dryckesansvarig, Rosendals Trädgårdskafé & kök

Från trädgård och bageri till grytor och fat

Herbarium 2.0 grundas i ett utforskande av smaken av platsen Rosendal. Under 2025 kommer vi att presentera en serie måltidsuplevelser som vidgar smakpaletten ytterligare utifrån temat gastronomi och mångfald. Vårt skafferi är frukten av ett samarbete mellan våra trädgårdsmästare, bagare och kockar och förändras med årstiden.

Trädgårdsmästarna skördar råvaror från både grönsaksodlingen och fruktträdgården som kockarna tar tillvara för att spara tills vi åter kan skörda. Om våren får de första vilda smakerna ta plats då nässlor, löktrav och kirskål hör till det första som kan skördas.

Brödet som serveras till middagen bakas på plats i vår vedeldade stenugn, och våra hantverkare från bageriet står för bröd och andra godsaker som serveras till måltiden.

Kilaforsbröd | Gårdsbutiken Rosendals Trädgård
Ossian - trädgårdsmästare på Rosendals Trädgård
Herbarium H20 | Rosendals Trädgård

Olle Broström, köksmästare Rosendals Trädgårdskafé & kök

HERBARIUM + ROOH MENY

Välkommen till bords i vår växthusmatsal för att avnjuta en måltid som serveras family style vid bordet.

Menyn innehåller 4 serveringar med baserad på råvaror från Rosendals vårskafferi; ur våra egna biodynamiska odlingar, från Djurgårdens marker och det vilda. Här följer ett axplock av vad som kommer att serveras – alla rätter med en ört som signum. 

BRÖD/ SNACKS
Lahm Bi Ajin (köttfärspiroger) + Samosas (veg)
Kibbeh Nayeh på svensk bulgur
Algerisk Hmis 

MYNTA
Fatoush: Rosendalsrussin, späd rädisa, granatäpple, vinägrett

KORIANDER
Aqashe: Kolgrillad rödstrimma från Gårdsfisk, jordnötssmör, yoghurt, tomat, lök

TIMJAN
Brässerad lammbringa*, surdeg, chermoula, märgärtshummus

FÄNKÅLSDILL
Halawet el Jibn  (”creme caramel”), havtorn

*Kungens lamm som betar på Djurgården under sommarhalvåret. 

I HERBARIUMS BAR

DRYCKESPAKET

Till kvällens meny har vi tagit fram ett matchande dryckespaket som beställs på plats.

MOCTAILS & ÄPPELMUST

På dryckesmenyn denna kväll finns såklart även alkoholfria alternativ must av äpplen från fruktträdgården.

BOKA Herbarium
+ Rooh!

Platserna till Herbarium + Rooh är begränsade, och eventet är en unik möjlighet att få uppleva en för kvällen specialkomponerad meny. Boka din plats i tid för att inte missa denna oförglömliga matupplevelse!

  • Datum: 24 april
  • Tid: kl.17-20.30
  • Pris: 785 kr per person (exkl. dryck)
  • Plats: Matsalen, Skavankväxthuset

VAD ÄR HERBARIUM?

Herbarium är Rosendals Trädgårds matkoncept där vi lyfter fram det bästa från vår biodynamiska odling, med fokus på säsongens smaker och hållbara råvaror.

Herbarium 2.0 är en vidareutveckling där vi flyttar in i växthusmatsalen för att utforska nya smaker och sätt att skapa en hållbar restaurangupplevelse.

Vill du veta mer om det ursprungliga Herbarium-konceptet?

Läs mer här

Drink mocktail Herbarium | Rosendals Trädgård

Pin It on Pinterest