programkafébagerifestvåningträdgårdenplantbod
trädgårdsbutikenvänföreningenkontaktkarta
       
 

VANLIGA FRÅGOR

Rosendals Trädgård är en öppen trädgård, där alla är välkomna.
Ju mer våra gäster vet om vad vi gör, desto mer glädje har vi av varandra. Därför har vi ställt samman några av de frågor vi oftast får, med enklast möjliga svar.
Vill du veta mera blir vi glada om du ringer eller skriver till oss!När har Rosendals Trädgård öppet?
Vi har öppet hela året, utom i januari månad. Dagar och tider varierar efter årstid. Läs mer under Öppettider/Karta.


Kostar det något att besöka trädgården?
Nej, vi tar ingen inträdesavgift, Rosendals Trädgård är öppen för alla. Istället finansieras vårt arbete med att sköta trädgården av inkomsterna från kafé, butik, bageri och plantbod.


Vad serverar ni till lunch?
Under sommarhalvåret finns varje dag på menyn minst två alternativ: en varmrätt av kött eller fisk, och en soppa. Under säsong gör vi också en sallad. Exakt vad som serveras beror på vilka ekologiska råvaror vi har för dagen, priserna ligger mellan 85:- och 145:-. Dryck och kaffe/te tillkommer.

Under höst och vinter serverar vi på vardagar en varmrätt av kött eller fisk, i kombination med en plocktallrik med utvalda smårätter, allt för 125:-. Soppa för 85:- finns som alternativ.
Lördag och söndag serverar vi en varmrätt, gryta eller soppa.

Vi har alltid ekologiskt te och kaffe, liksom våra goda kakor, bullar och matiga smörgåsar på Rosendals eget goda bröd. Lunchmat, däremot, serverar vi bara 11.30–14.00 (eller så långt det vi lagat räcker).


Kan vi boka bord i kaféet?
Nej. Vi har inte möjlighet att reservera platser, varken inne i växthusen eller i trädgården. Det är "först till kvarn" som gäller. Soliga vår- och försommarhelger blir det gärna trångt och köer, men på vardagar och under semesterperioden brukar det finnas sittplats.


Hur kommer jag till Rosendals Trädgård?
Bästa sättet är med Spårväg City linje 7, från Sergels torg till hållplatsen Bellmansro. Därifrån tar det ungefär fem minuter att promenera till trädgården. Följ skyltningen mot Rosendal, eller mot Prins Bertils boulehall.

Med bil åker man över Djurgårdsbron, förbi Skansen och Gröna Lund, mot Waldemarsudde. Därifrån finns skyltar mot parkering Rosendal.
Taxi (inklusive färdtjänst) har störst chans att hitta rätt om man uppger adressen Rosendalsvägen 38, vilket egentligen är till vår närmaste granne, Prins Bertils boulehall.

Tänk gärna på att framkomligheten med bil sommartid kan vara begränsad under helger och evenemangskvällar.
Se också Öppettider/Karta.


Får jag ta med min hund?
Ja, hundar är också välkomna, så länge de inte följer med inomhus i kaféet eller matbutiken.
Tänk också på att hålla din hund kopplad i trädgården, för att inte störa andra gäster.


Går det bra att ta med egen picknick?
Det beror på. Att ta med en liten matsäck till Rosendal går fint, men det är inte tillåtet att äta medhavd mat i kaféet eller på vår uteservering, och att ta med vin, öl eller annan alkohol till trädgården är absolut förbjudet.

Det kan också vara bra att veta att det gästerna köper i vårt kafé ger de intäkter vi behöver till trädgårdens skötsel, medarbetarnas löner och underhåll av maskiner och byggnader.
Att ta med och duka upp en stor picknick i trädgården är med andra ord att dra nytta av vårt arbete och alla andra gästers stöd, utan att bidra själv.


Får man plocka blommor/frukt/grönsaker i trädgården?
Nej, absolut inte. Det vi odlar för skörd – grönsaker, kryddörter, blommor och frukt – plockar vi själva och säljer i vår butik, eller serverar i kaféet. Blomsterrabatter, träd och buskar är planterade för att vara alla besökare till glädje, dem får man heller inte skada.

Våra fruktträd är vi särskilt rädda om – vissa är nära 150 år gamla – så var snäll och akta dem: stick eller skär inte i barken, klättra inte, bryt inga grenar.

Det enda undantaget från den här regeln är det fält där vi under sommaren odlar snittblommor för självplockning (man lånar sax och betalar efter vikt i Plantboden).


Varför blir det så lång kö i kaféet?
Hos oss finns i princip obegränsat med sittplats utomhus, så en solig dag kan det ibland vara många hundra personer som vill äta samtidigt. Tyvärr tar det tid att laga och servera riktigt bra ekologisk mat till så många gäster på en gång.

Ibland kan väntetid uppstå för att vi väntar på bröd eller kakor i ugnen, eller mat på spisen. Ibland har något helt enkelt tagit slut, eller en apparat gått sönder. Vi gör allt vi kan för att ni ska slippa vänta, men hoppas på tålamod och förståelse om det trots allt drar ut på tiden.


Är Rosendal tillgängligt med rullstol?
I trädgården tar man sig fram i princip överallt också med rullstol. Våra växthus ligger i marknivå och har relativt breda dörrar, så även i kaféet och plantboden brukar det gå bra att komma in. I butiken är det mera trångt, men vi hjälper gärna den som vill handla. Handikapptoalett finns i gula huset. För mer detaljer går det alltid bra att ringa och fråga!


Kan jag köpa presentkort på Rosendal?
Presnetkort finns i valören 250 kr och köps i butiken. Med presentkortet kan du sedan handla i kafé, butik, plantbod eller använda för betalning av kursavgift. De gamla elektroniska presentkorten som ännu är giltiga går att handla för i butik och plantbod men gäller däremot inte i kaféet.


Varför kostar kaffet 25 kronor?
Rosendals Trädgård har som huvudidé att arbeta med och för biodynamisk odling och närproducerad, ekologisk mat.
Därför använder vi så långt det är möjligt råvaror från KRAV-gårdar och biodynamisk odling. Det är några kronor dyrare, men bättre för dig, för odlarna och för miljön.


Vem äger Rosendals Trädgård?
Själva marken är en del av Kungliga Djurgården och Nationalstadsparken, men Rosendals Trädgård drivs sedan 1982 av en helt självförsörjande stiftelse, som arrenderar mark och byggnader av Djurgårdsförvaltningen.

Stiftelsen Rosendals Trädgård har inga statliga eller kommunala bidrag eller någon annan form av sponsring, utan all verksamhet bekostas av avkastning från butiker, kafé, bageri, kursverksamhet och trädgårdsvisningar.


Hur bokar jag en fest på Rosendal?
Titta gärna först under Festvåning, där finns menyer och priser. Skriv sedan till michelle@rosendalstradgard.se med uppgift om hur många ni blir, vilket datum ni planerar, om det är kvälls- eller dagtid och om ni föredrar en viss meny, så återkommer vi med ett förslag.


Får vi fotografera/filma i trädgården?
Ja, privatpersoner får gärna ta bilder i trädgården, men för fotografering eller filminspelning i kommersiellt syfte krävs tillstånd. Vi tar också betalt, som bidrag till trädgårdens verksamhet.
Skriv till victoria@rosendalstradgard.se för mer detaljer.


Gör ni företagsarrangemang?
Javisst! Vi kan exempelvis ordna baknings- eller matlagningskurser, trädgårdsvisningar eller föredrag, med eller utan tillhörande lunch/middag. Titta gärna under Kurser för företag och grupper, eller skriv till info@rosendalstradgard.se så återkommer vi med förslag.


Kan jag praktisera/arbetsträna på Rosendal?
Ja och nej. I bageriet och kaféet har vi inga praktik- eller arbetsträningsplatser, eftersom arbetet där är tungt och stressigt. I trädgården tar vi då och då emot praktikanter eller personer som vill arbetsträna, i mån av tid och arbetsbelastning i övrigt.

PRAO-platser har vi tyvärr inte alls, eftersom de flesta arbetsuppgifterna hos oss är olämpliga för den som är under 18 år.

För trädgårdspraktik/-arbetsträning är det bra att ha en del bakgrundskunskap om odling och trädgård; skriv till tradgarden@rosendalstradgard.se och berätta kort om dig själv, så återkommer vi!