programkafébagerifestvåningträdgårdenplantbod
trädgårdsbutikenvänföreningenkontaktkarta
       
 

TRÄDGÅRDEN

TRÄDGÅRDEN IDAG    TRÄDGÅRDENS HISTORIA    

FRUKTTRÄDGÅRDEN    ROSENTRÄDGÅRDEN    VINGÅRDEN    

Det sägs att en människa med tränad själ kan doppa näsan i ett glas med vin och utan att känna till bakgrunden berätta vilka råvaror som använts, den aktuella odlingssäsongens klimat, mineralhalten i jorden och snudd på vingårdens höjdläge över havet.

Hela förädlingsprocessen och framställningen av dryckerna börjar redan på våren, när vinstockarna vaknar. Solen, vindarna, regnet, jordmånen och odlaren har lika stora roller i det färdiga resultatet som själva vinmakaren.

Ett faktum som noterades av August Strindberg när han 1886 i sin bok "Bland franska bönder" klagar över det kortsiktiga tänkandets inverkan på kvaliteten. "Marken är utsugen, vinstocken är utlefvad" och fortsätter med "en stark gödsling frampressar rikare skördar med känd bedröflig påföljd". Gödslingen "ger den större drufvor och flera klasar, men sämre" och sammanfattar att vinstocken "ådragit sig ryggmärgslidanden".

I de biodynamiska odlingsmetoderna som vi använder på Rosendals Trädgård eftersträvas just balansen mellan å ena sidan det som jordens näring bjuder på i tillväxt och livskraft och å andra sidan det som värme och ljus förmår för grödans mognad och kvalitet.

Idag växer dessutom en ny och utvidgad syn på produkternas värde fram. En syn där det inte bara är det som vi direkt upplever genom våra sinnen som räknas. Det nya är att man vill leva med och ta del av hela det sammanhang ur vilket råvarorna växer fram. Det handlar om allt ifrån att ha ett eget förhållande till platsen och människorna kring en odling till skonsamma odlingsmetoder och korta transporter. Vad är därför riktigare än att tillverka fruktviner av ekologiska råvaror som vi av tradition odlar kring den egna knuten? Det är som om man i fruktvinet kan smaka vår intensiva korta och ljusa sommar som så välgörande för den inhemska frukt-, bär- och rabarberskörden. I backen mot det gamla orangeriet har vi planterat 200 stycken härdiga druvsorter från bl.a. Baltikum.

Sortlista

Zilga - Blå staketvindruva
Labruskahybrid som tål mycket låga temperaturer. Söta, goda druvor i kompakta klasar som mognar redan i slutet av augusti. Mycket god smak. Kraftigvuxen.

CGL 43 - Blå staketvindruva
Tål låga temperaturer. Mognar i mitten av augusti. Blåvioletta, söta bär.

Sukribe - Grön staketvindruva
Tål låga temperaturer. Halvkompakt klase med söta bär med kryddig smak.

Himrod
Kraftigvuxen, frisk och härdig. Lösa klasar med kärnfria gröna druvor med söt muskatsmak. Plockas i september/oktober. Varm och skyddad växtplats vid vägg eller i växthus.

Leon Millot
Kraftigvuxen. Rikbärande med små, blå druvor till vinframställning. Solig och lugn växtplats. Mognar i oktober/november.

Vanessa
Vinröda druvor. Kraftigvuxen. Frisk och härdig. Mellanstora klasar med mellanstora druvor med fin smak. Enstaka kärnor kan förekomma. Varm och lugn plats vid vägg eller i växthus. Mognar i september/oktober.

Nordica
Mycket härdig druva, funnen i Mellansverige. Blå, ganska små druvor med syrlig smak. Mognar i oktober.