programkafébagerifestvåningträdgårdenplantbod
trädgårdsbutikenvänföreningenkontaktkarta
       
 

PROGRAM

KALENDARIUM    FÖRETAG/GRUPP    EVENEMANG    


Programmet kommer att uppdateras med ytterligare evenemang under året, på Facebook ”Rosendals Trädgård”, Instagram @rosendalstradgard och Twitter kan du följa oss.
--------------------------------------------------------------------------

UTSTÄLLNINGAR I TRÄDGÅRD OCH VÄXTHUS 2014

ETT FRÖ
Lördag 18 oktober - söndag 2 november
Vernissage lördag 18 oktober kl. 13 - 15.
I Rosendals Trädgårds vackra och inspirerande miljö visar Fotoskolan STHLM´s fotografstudenter årskurs 2 upp sina fotografier. Det startade som idé från legendaren och reklammannen Lars Hall (Hall&Cederquist). Skapandet och den kreativa processen är som ett frö. Den rymmer allt inkapslat men behöver näring och tid och kärlek för att blomma ut.

Utmaningen för studenterna var att skapa ett bildmaterial till Rosendals Trädgård. Projektet sträckte sig från februari till augusti.
Tillsammans med Lars Hall, Anna Romson (AD) , Victoria Lagne (Rosendals Trädgård) genomför Fotoskolan STHLM både ett skolprojekt och en offentlig presentation.

Dessutom bjöds 5 yrkesverksamma och intressanta fotografer in; Thron Ullberg, Susanne Walström, Elisabeth Toll, Helene Schmitz och Edvard Koinberg, som fritt fick tolka temat ”Ett Frö”.

---------------------------------------------------------------------------

EVENEMANG I TRÄDGÅRD OCH VÄXTHUS 2014

HÖSTVISA I 6 VERSER
Upplev Rosendals Trädgård om kvällen!
Under sex torsdagar från 23 oktober – 27 november tänder vi brasan i kaminen och bjuder in till ”Höstvisa”. Varje kväll har ett eget tema och vi har kvällsöppet i kafé, butik och plantbod med tips, fina erbjudanden och annat roligt. Välkommen att ta del av både kunskap, mat och dryck!

Torsdag 23 oktober från kl. 17
HÖSTVISA vers #1: OKTOBERFEST
Vi dukar långbord i växthuset igen och slår till på en munter OKTOBERFEST! Det blir Bayerskt sväng och finfin öl med något salt därtill. Häng i kvällens ölbar, spisa soppa eller varför inte boka kökets specialmeny med svampknödel, korv, surkål och bageriets apfelplatte - menyn kan förbokas via www.rosendalstradgard.se/section.php?id=0000000104&event_id=25830 . Plantbod, butik och kafé har extra kvällsöppet fram till kl. 20 fast kalaset fortsätter ett tag till.

Torsdag 30 oktober från kl. 17
HÖSTVISA vers #2: BERÄTTELSER FRÅN TRÄDGÅRDEN
Mat & prat med våra trädgårdsmästare Niklas Karlsson och Malin Skiöld som reflekterar över trädgårdsåret och bjuder på smakprov från årets skörd. I trädgården pågår fotoutställningen Ett Frö med foton från Fotoskolan Sthlm's 2 års elever samt 5 etablerade fotografer. Ingen förbokning.
Kvällsöppet i kafé, butik och plantbod till kl. 20

Torsdag 6 november från kl. 17
HÖSTVISA vers #3: BRÖD, OST & VIN
Prova några utvalda viner som passar alldeles särskilt utmärkt med bageriets bröd och ostar från små spännande mejerier.
Kvällsöppet i kafé, butik och plantbod till kl. 20.

Torsdag 13 november från kl. 17
HÖSTVISA vers #4: I HUVUDET PÅ LARS KRANTZ
Soppa och föredrag. Vi får finbesök av trädgårdsmästare Lars Krantz som delar med sig av sina trädgårdstankar. Köket lagar en värmande soppa som serveras från kl. 17.00, samtalet inleds kl. 18.30. Förbokning av biljetter à 150 kr (soppa+föredrag) kan göras här: www.rosendalstradgard.se/section.php?id=0000000104&event_id=25982
Kvällsöppet i kafé, butik och plantbod till kl. 20.

Torsdag 20 november från kl. 17
HÖSTVISA vers #5: MUSIK & DANSKVÄLL
Kvällsöppet på Rosendals Trädgård i folkmusikens och dansens tecken! Vi bjuder upp till dans i stearinljusens sken i växthuset. I kaféet erbjuds kryddiga snapsar och smårätter med husmanstema.

Dansen börjar klockan 17. Spelar till dans gör Eva Karlsson, flitigt anlitad som dansmusiker. Det kommer framför allt att spelas polskor men också vals, schottis och hulling. I pauserna blir det öppen spellista. Vill du skriva upp dig på spellistan eller har frågor om kvällen, mejla Annelie Johansson: annelie@rosendalstradgard
Kvällsöppet i kafé, butik och plantbod till kl. 20.

Torsdag 27 november från kl. 17
HÖSTVISA vers #6: JUL PÅ ROSENDAL
Så har vi nått fram till årets Jul på Rosendal och välkomnar alla till en stämningsfull kväll i växthusen med julens smaker, dofter och blommor. Årets tema: Halm löper som en röd tråd genom aftonen.
Kvällsöppet i kafé, butik och plantbod till kl. 20.


---------------------------------------------------------------------------

JUL PÅ ROSENDAL
Fredag 28 november - söndag 21 december
Vinter i trädgården med säsongens mat, blomster, kransar, bröd och bakverk. Vi utgår från Rosendal och skapar en jul på vårt sätt med utrymme för vila, smakupplevelser och skapande.
Program kommer.

VINTERLJUS MED VINTERLJUD

Söndag 14 december
Eftermiddagen blir magisk med ljusinstallationer, lyktor, eld och vinterljud med Johan E Andersson. Följ med vinterns väsen eller gör din egen lykta i vår pysselverkstad. Vinterljus inleds vid skymning och smyger igång ljusintallationer vid 14.30/15.00 - när mörkret lagt sig tänds stora elden.

--------------------------------------------------------------------------

TIDIGARE UTSTÄLLNINGAR 2014

ETT ÄPPLE FÖR KÄRLEK, LÄNGTAN, ÅTRÅ OCH BEFRUKTNING...JA SJÄLVASTE LIVET
Lördag 27 september - söndag 12 oktober
Konstnären Ulla Sandegård visar en installation med sina fantasifulla äppelskulpturer i plantbodens växthus.

SMULTRONSTÄLLEN – UTE ÄR DET NYA INNE!
Fredag 6 juni – söndag 28 september
En inspirationsutställning i trädgården med balkonger och uterum.
Få tips och idéer för hur du kan skapa ditt eget smultronställe i stan. Se hur du kan gynna den biologiska mångfalden genom att bjuda in våra viktiga medhjälpare fjärilar, humlor och bin.

SPACE DIVIDER / RUMSAVSKILJARE
Fredag 6 juni - söndag 28 september
Platsspecifika verk i trädgården av Augusto Boer Bront, Joan Gustaf och Robin Dahlqvist, Stenebyskolans linje för Järn & Stål/ offentlig gestaltning, HDK vid Göteborgs Universitet.

BOTANISKA BETRAKTELSER
Fredag 5 september – söndag 21 september
Det är en verklighetens magi, så nära och så självklar att vi ibland inte riktigt kan se den. Men för Gunilla Lagerhem Ullberg och Gunnel Sahlin är den allt annat än något man förstrött passerar. De har båda varit verksamma inom sina respektive konstformer i närmare 40 år, vänskapen har varat lika länge. När de nu ställer ut tillsammans får vi ta del av deras gemensamma passion för naturens ombytliga prakt med dess potential och ofullkomlighet. I utställningen Botaniska betraktelser på Rosendals trädgård ger de en stringent form åt det vilda och via deras blickar och händer tillåts vi alla reflektera över konsten och naturen och samspelet mellan dessa.

---------------------------------------------------------------------------

TIDIGARE EVENEMANG UNDER 2014

BRÖDSALONG
11 oktober - 12 oktober
En helg med brödkultur - brödigare än så här kan det inte bli! Träffa Rosendals bagare, bageri- & ugnsvisning, bröd- & mjölförsäljning.
Korn på korn, Hej mage!, Kulturspannmål & Mat som multifunktionellt verktyg – en serie föredrag i växthuset.
Under en helg vill vi skapa en mötesplats för utbyte av erfarenheter och kunskap, diskussion kring matkvalité, smak och brödkultur med bl.a. Rosendals Trädgårds bageri, Warbro Kvarn, Provins Mat, Manfred Enoksson & Rågbrödsbageriet Green Rabbit

PROGRAM LÖRDAG
KORN PÅ KORN kl. 13.00
Manfred Enoksson har under mer än 30 år verkat för vikten av bra ekologiska råvaror och kunskap för att baka bra bröd. Med avstamp i vår nordiska bröd-kultur blickar han ut i världen och belyser spannmål som t.ex. kornets betydelse för människan. Manfred Enoksson bagerichef till 2005 vid Saltå Kvarn sedan dess föreläser han kring frågor om matkvalité och ger bakkurser.

HEJ MAGE! kl. 14.00
"Bra bröd lämnar bra avtryck i kroppen”.
Maria Jernsdotter Björklund, sjuksköterska, matentreprenör & opinionsbildare arbetar för att öka kunskapen kring mat- och livsstilsvanor. Med Hej Mage! vill hon visa på skillnaden för kroppen och vårt välbefinnande då vi väljer bröd bakat med omsorg utifrån råvaror av bästa kvalité.

VISNING AV BAGERIET & DEN VEDELDADE STENUGNEN kl. 15.00
Välkommen in i Rosendals bageri där vi visar den vedeldade stenugnen och bagarna berättar om hantverket och om hur de arbetar med trädgården & dess säsonger.

PROGRAM SÖNDAG
KULTURSPANNMÅL kl. 13.00
Kerstin Björklund berättar om kulturspannmåls-sorter och mjölkvalitet. Warbro kvarn arbetar aktivt för bevarandet av värdefulla kulturspannmål. Kerstin Björklund är vd för Warbro Kvarn.

MAT SOM MULTIFUNKTIONELLT VERKTYG kl. 14.00
INSTÄLLT!
Provins skapar arbetstillfällen genom mat och mathantverk. Josefin Uhnbom grundare Provins Mat berättar om hur de använder maten som verktyg för att motverka ekonomiskt och socialt utanförskap.

VISNING AV BAGERIET & DEN VEDELDADE STENUGNEN kl. 15.00
Se lördagens visning för info.

27 september - 5 oktober
ÅKERÖ vs ÅKERÖ
Äppeldagar i samarbete mellan Rosendals Trädgård, Djurgården och Trädgårdsparken Kulturcentrum Järna! Vi har utmanat Trädgårdsparkens trädgårdsmästare på en äppelbattle och jämför nu våra Åkeröäpplen. Hur ser våra respektive träd ut? Hur skiljer sig smakerna?

27 september – 5 oktober helg kl.11-18, vardagar kl.11-17
ÄPPELPÄPPEL, EN UTSTÄLLNING MED TRÄDGÅRDENS FRUKT
I växthuset dukar vi upp mer än 40 olika sorters äpplen och ett tiotal päron som alla vuxit på Rosendal. Pysselhörna för barnen. Försäljning av frukträd, äppelmarknad vid butiken, goda äppelbakverk från bageriet och vår nypressade äppelmust.

28 september kl. 11 – 16
SORTBESTÄMNING AV ÄPPLEN
Pomolog finns på plats för sortbestämning, tag med 5 exemplar av det äpple du vill veta namnet på.

27, 28 september & 4, 5 september kl. 14
VÅRT GRÖNA VARDAGSRUM - VISNING AV FRUKTTRÄDGÅRDEN

27, 28 september & 4, 5 september kl. 15
ATT PLANTERA ETT ÄPPELTRÄD
Trädgårdsmästarna visar hur du gör

27 september - 12 oktober
ETT ÄPPLE FÖR KÄRLEK, LÄNGTAN, ÅTRÅ & BEFRUKTNING... JA SJÄLVASTE LIVET!
Vernissage 27 september kl. 13 - 15. Konstnären Ulla Sandegård visar sina artificiella äppel i plantbodens växthus.

Lördag 27 september – söndag 5 oktober
FRUKTTRÄDGÅRDEN – EN PLATS FÖR ALLA SINNEN!
Vernissage 27 september kl. 13. Se alla bidrag till Vänföreningens fototävling för unga i växthuset.

--------------------------------------------------------------------------

STOCKHOLMS BYFEST
Söndag 31 augusti kl. 17.30
I år gästas vi av Restaurang Mathias Dahlgren, Gastrologik, Oaxen Slip & Krog och Svartengrens som tillsammans med våra trädgårdsmästare, bagare och kockar under en heldag utforskar den unika smaken av Rosendal.
Kockarna skördar ur de biodynamiska odlingarna på Rosendals Trädgård, eller så samlas råvarorna in från den vilda naturen i omgivningarna runt omkring. Från våra bikupor kommer nyslungad honung. I år kommer vi även att tillaga lamm ur besättningen av kungens får som betat på Djurgården. All matlagning sker över öppen eld eller glödande kol ute i trädgården.
Endast förköp, biljettpris 1300 kr samt tillkommer vinpaket 600 kr, vid alkoholfritt alternativ 300 kr.

TID FÖR ROSOR
Onsdag 2 juli - söndag 7 juli
I samband med Rosens dag, 2 juli samt lördag 6 och söndag 7 juli bjuder vi in till visning av detta ljuvliga hörn av trädgården. Ifrån bageriet kommer kakor och bröd med rosenblad. Plantboden har ett specialsortiment av rosor och butiken blir extra rosig.

MÅNGFALD I DET GRÖNA RUMMET!
Fredag 6 juni
Invigning av den nya platsen för Lek Odla Väx; vårt odlingsprojekt för förskolegrupper.

ODLINGSDAGAR
Fredag 16 maj - söndag 25 maj
Trädgårdsmästarna fyller plantboden med ett stort urval biodynamiska grönsaks- och blomsterplantor som drivits upp på Rosendals Trädgård. Plantgården är fylld av perenner, träd och buskar noga utvalda för att passa den urbane odlaren.

FIKA
VIKA

Sportlovspyssel i växthuset på Rosendals Trädgård 27 och 28 februari
Hur kan en platt tidningssida få ditt smörgåspålägg att växa?
Kom och starta en groddning som också får Vi-skogens skolträdgårdar att gro och grönska.

Vi viker en odlingslåda efter enkel japansk vikteknik – origami,
och fyller med jord och olika sorters frö som är goda att äta som små skott. Odlingen får du förstås ta med dig hem.