programkafébagerifestvåningträdgårdenplantbod
trädgårdsbutikenvänföreningenkontaktkarta
       
 

© Copyright Rosendals Trädgård 2006, All Rights Reserved

KURS, BOKNING AV EVENEMANG


KURSER    FÖRETAG/GRUPP    



För frågor om våra kurser mejla: kurs@rosendalstradgard.se

Vi kan också arrangera en egen kurs och visningar för företag eller privata grupper som vill göra något tillsammans! Läs mer under Kurser för företag och grupper.




KURSER

BINDA KRANSAR TILL JUL
Tisdag 25 november kl. 17.00 – 20.00 FULLTECKNAD!
Onsdag 26 november kl. 17.00 – 20.00 FULLTECKNAD!
En inspirerande afton i växthuset med trädgårdsmästarna Maria Berg och Christer Johansson, båda med många års erfarenhet av blomsterbinderi. Vi dukar fram en rad olika material, vilt som odlat, att användas till härliga kransar. Varm juldoftande dryck och bageriets fantastiska pepparkakor hjälper till att skapa mysig stämning. Vi går igenom komposition, detaljer och bindningsteknik. Du skapar sedan din egen krans som du också får ta med hem. För den som vill göra fler kransar går det att köpa till extra material.
Begränsat antal deltagare.
Föranmälan, kursavgift 675 kr, inklusive material till en krans och lättare förtäring.

---------------------------------------------------------------------------

2015

BAKA MED SURDEG
Lördag 24 januari kl. 14.00 – 16.30 samt söndag 25 januari kl. 14.00 – 20.00
Vad är surdeg? Hur tar jag bäst hand om min surdeg? Hur bakar jag med den?
Stiftelsen Rosendals Trädgårds kunniga bagare delar med sig av sina kunskaper till såväl nybörjare som till den som provat att baka med surdeg. Vi går igenom alla moment grundligt - från mjöl till färdigt bröd och bakar ljusa såväl som mörka bröd med surdegen som bas. Alla bröd gräddar vi i vår vedeldade stenugn – som också är Stockholms enda vedeldade stenugn. Rosendals Trädgårds bagare samarbetar med småskaliga mjölnare och alla råvaror är såklart ekologiska. Vi gör avbrott för gemensam måltid kring bakbordet dag 2.
Föranmälan, kursavgift 2.250 kr, i detta ingår råvaror, förtäring och kaffe/te. Alla deltagare får med sig kursdiplom, recept och
bakverk hem.
Anmäl dig här: www.rosendalstradgard.se/section.php?id=0000000104&event_id=26177

BAKA MED SURDEG
Lördag 30 januari kl. 14.00 – 16.30 samt söndag 31 januari kl. 14.00 – 20.00
Vad är surdeg? Hur tar jag bäst hand om min surdeg? Hur bakar jag med den?
Stiftelsen Rosendals Trädgårds kunniga bagare delar med sig av sina kunskaper till såväl nybörjare som till den som provat att baka med surdeg. Vi går igenom alla moment grundligt - från mjöl till färdigt bröd och bakar ljusa såväl som mörka bröd med surdegen som bas. Alla bröd gräddar vi i vår vedeldade stenugn – som också är Stockholms enda vedeldade stenugn. Rosendals Trädgårds bagare samarbetar med småskaliga mjölnare och alla råvaror är såklart ekologiska. Vi gör avbrott för gemensam måltid kring bakbordet dag 2.
Föranmälan, kursavgift 2.250 kr, i detta ingår råvaror, förtäring och kaffe/te. Alla deltagare får med sig kursdiplom, recept och
bakverk hem.
www.rosendalstradgard.se/section.php?id=0000000104&event_id=26302

STORA EKOLOGISKA TRÄDGÅRDSKURSEN - lördagar
Lördag 14 februari, 14 mars, 18 april, 9 maj, 13 juni, 22 augusti, 19 september, 10 oktober kl. 10.00 – 15.00, med lunchpaus kl. 11.30 -12.30
Under en hel växtsäsong får vi lära oss att sköta en trädgård under ledning av våra erfarna trädgårdsmästare på Rosendals Trädgård. Varje kurstillfälle inleds med en guidad vandring, där vi observerar årstidernas förändringar i trädgården.

Kursen består av grundläggande teori och varje tillfälle innehåller ett praktiskt arbetsmoment. Vi tar även upp delar som är extra viktiga inom biodynamisk odling, som t.ex. växtföljd och kompostering.
– 14 februari: Växtkunskap, planering och sådd
– 14 mars: Beskärning av fruktträd

– 18 april: Jord, gödsel och plantuppdragning.
– 9 maj: Planering, skötsel och underhåll av
perennplanteringar 

– 13 juni: Plantering utomhus, sådd på friland,
sommarblommor 

– 22 augusti: Växtvård och kompostering

– 19 september: Vi skördar och tar tillvara
– 10 oktober: Höstbruk och vårlök
Kursavgift 8.200 kr, i detta ingår kurskompendium, material, och eftermiddagsfika. www.rosendalstradgard.se/section.php?id=0000000104&event_id=26297

STORA EKOLOGISKA TRÄDGÅRDSKURSEN - söndagar
Söndag 15 februari, 15 mars, 19 april, 10 maj, 14 juni, 23 augusti, 20 september, 11 oktober, kl. 10.00 – 15.00, med lunchpaus kl. 11.30 -12.30
Under en hel växtsäsong får vi lära oss att sköta en trädgård under ledning av våra erfarna trädgårdsmästare på Rosendals Trädgård. Varje kurstillfälle inleds med en guidad vandring, där vi observerar årstidernas förändringar i trädgården.

Kursen består av grundläggande teori och varje tillfälle innehåller ett praktiskt arbetsmoment. Vi tar även upp delar som är extra viktiga inom biodynamisk odling, som t.ex. växtföljd och kompostering.
– 15 februari: Växtkunskap, planering och sådd
– 15 mars: Beskärning av fruktträd

– 19 april: Jord, gödsel och plantuppdragning.
– 10 maj: Planering, skötsel och underhåll av
perennplanteringar 

– 14 juni: Plantering utomhus, sådd på friland,
sommarblommor 

– 23 augusti: Växtvård och kompostering

– 20 september: Vi skördar och tar tillvara
– 11 oktober: Höstbruk och vårlök
Kursavgift 8.200 kr, i detta ingår kurskompendium, material och eftermiddagsfika. www.rosendalstradgard.se/section.php?id=0000000104&event_id=26300

---------------------------------------------------------------------------

TIDIGARE KURSER:

SOPPSKOLA
Onsdag 8 oktober kl. 17.00 - 21.00
Lär dig laga goda soppor som mättar. Till det gör vi en rad olika tillbehör som ger ytterligare guldkant på måltiden. Catharina Hyltén Cavallius delar med sig av tips, råd och recept och vi lagar sedan ett antal soppor tillsammans. Vi avslutar med en gemensam måltid i lilla köket på Rosendals Trädgård. 

Föranmälan, kursavgift 1275 kr, inklusive måltid och receptkompendium.

PERENNER
Onsdag 17 september kl. 14.30 – 16.30
Hur planerar och planterar jag en perennrabatt? Följ med vår trädgårdsmästare Anne Bergsten Lindkvist på en eftermiddag i trädgården där hon går igenom både hur du formger samt sköter om din rabatt. Anne ger praktiska tips och råd och vi guidas till de planteringar som finns på Rosendals Trädgård. Alla deltagare får med ett kompendium hem.
Föranmälan, kursavgift 525 kr, inkl.kompendium.

MJÖLKSYRNING
Onsdag 10 september kl. 17.00 – 19.30
Ta tillvara och förädla trädgårdens grönsaker. Trädgårdsmästare Lars Engström går igenom teorin bakom mjölksyrning och tillsammans gör vi sedan både en större och mindre satser med olika grönsaker. Alla deltagare får med sig en liten sats mjölksyrade grönsaker hem för mognad och avsmakning. 

Föranmälan, avgift 750 kr inkl. kaffe, smörgås och smakprov att ta hem.

OGRÄS PÅ TALLRIKEN! – prata vilt och äta grönt!
Onsdag 21 maj kl. 17.00 – 19.00
En kväll för alla sinnen i ogräsens sköna värld. Lisen Sundgren, örtkännare och författare möter Rosendals köksträdgårdsmästare Niklas Karlsson vid en vedeldad ugn och en kokplatta mitt i trädgården. 

Vi får en introduktion till ”spenatens farfar” – svinmållan, den energigivande nässlan, välsmakande våtarv och annat grönt mellan raderna.
Niklas Karlsson har ett förflutet som kock på en rad nyskapande finkrogar. Som biodynamisk trädgårdsmästare med gedigen matkunskap brinner Niklas för det han kallar ”hortikulturell gastronomi”. Denna afton får vi ta del av hans passion för det provinsiella köket då han tillsammans med Lisen Sundgren låter trädgårdens vildar bli till välsmakande små rätter vi får smaka.

Lisen Sundgren har skrivit en rad böcker bl.a. Lisens Gröna Värld, hon är just nu högaktuell med nyligen utkomna boken Vild mat hon skrivit tillsammans med kocken Rune Kalf Hansen. Klädsel efter väderlek då vi är ute i trädgården.
Föranmälan, deltagaravgift 600 kr, inklusive smakprover

BESKÄRA FRUKTTRÄD
Söndag 16 mars kl. 12.30 -15.30
På Rosendals Trädgård finns en anrik fruktträdgård där de äldsta träden har mer än 150 år på nacken. Vi vårdar den med omsorg och trädgårdsåret inleds med beskärning av träden.
Under en eftermiddag går vår trädgårdsmästare Katarina Nordlander igenom grundteori kring beskärning och tipsar om redskap och tekniker. Därefter går vi ut i trädgården för att prova på beskärning i praktiken. Kursen leds av våra trädgårdsmästare som är certifierade fruktträdsbeskärare.
Obs! Klädsel efter väderlek




Alla uppgifter med reservation för ändringar!
Fler kurser och föredrag tillkommer efter hand.