programkafébagerifestvåningträdgårdenplantbod
trädgårdsbutikenvänföreningenkontaktkarta
       
 

© Copyright Rosendals Trädgård 2006, All Rights Reserved

PROGRAM


KURSER    FÖRETAG/GRUPP    EVENEMANG    

Här presenterar vi kurser och vandringar på Rosendals Trädgård, för utställningar och temadagar välj rubriken EVENEMANGFör frågor om våra kurser mejla: kurs@rosendalstradgard.se

Vi kan också arrangera en egen kurs och visningar för företag eller privata grupper som vill göra något tillsammans!
Läs mer under Kurser för företag och grupper.


2014

LAGA GRÖNT I SKÖRDETID!
Onsdag 3 september kl. 17.00 - 21.00
Denna afton är det de biodynamiskt odlade grönsakerna från Rosendals Trädgård som leder vägen till en härlig middag. Under ledning av Catharina Hyltén Cavallius lagar vi en rad riktigt goda rätter anpassade efter säsongens skörd. Kvällen avslutas med en gemensam måltid av det vi lagat.
Föranmälan, kursavgift 1275 kr, inklusive måltid och receptkompendium.

MJÖLKSYRNING
Onsdag 10 september kl. 17.00 – 19.30
Ta tillvara och förädla trädgårdens grönsaker. Trädgårdsmästare Lars Engström går igenom teorin bakom mjölksyrning och tillsammans gör vi sedan både en större och mindre satser med olika grönsaker. Alla deltagare får med sig en liten sats mjölksyrade grönsaker hem för mognad och avsmakning. 

Föranmälan, avgift 750 kr inkl. kaffe, smörgås och smakprov att ta hem.

PERENNER
Onsdag 17 september kl. 14.30 – 16.30
Hur planerar och planterar jag en perennrabatt? Följ med vår trädgårdsmästare Anne Bergsten Lindkvist på en eftermiddag i trädgården där hon går igenom både hur du formger samt sköter om din rabatt. Anne ger praktiska tips och råd och vi guidas till de planteringar som finns på Rosendals Trädgård. Alla deltagare får med ett kompendium hem.
Föranmälan, kursavgift 525 kr, inkl.kompendium.

UNDERBARA VARDAG
Onsdag 24 september kl. 17.00 - 21.00
Få idéer och inspiration som till hur du enkelt äta både godare och näringsrikare mat var dag!
Få tips om hur man kan planera så att gårdagens rester kan bli till något nytt dagen därpå. Catharina Hyltén Cavallius ger tips och tillsammans lagar vi en rad rätter som vi sedan avnjuter tillsammans. Vi inleder med en kopp te med tilltugg. Vi arbetar med ekologiska råvaror på våra kurser.
Kursdeltagarna får med sig kompendium med recept hem.
Föranmälan, kursavgift 1275 kr, inklusive måltid och receptkompendium.

VÄRLDENS GRYTOR
Onsdag 1 oktober kl. 17.00 – 21.00

Smaker från världens hörn möts i lilla köket på Rosendals Trädgård! Grytor hör inte bara hösten till, det är också världens bästa mat att laga i förväg och sedan ta fram då man har ont om tid. Under ledning av Catharina Hyltén Cavallius lagar vi en rad värmande grytor med säsongens ekologiska råvaror som bas. Som avslutning äter vi tillsammans.
All mat lagas från ekologiska råvaror.
Föranmälan, kursavgift 1350 kr, inklusive måltid och receptkompendium.

SOPPSKOLA
Onsdag 8 oktober kl. 17.00 - 21.00
Lär dig laga goda soppor som mättar. Till det gör vi en rad olika tillbehör som ger ytterligare guldkant på måltiden. Catharina Hyltén Cavallius delar med sig av tips, råd och recept och vi lagar sedan ett antal soppor tillsammans. Vi avslutar med en gemensam måltid i lilla köket på Rosendals Trädgård. 

Föranmälan, kursavgift 1275 kr, inklusive måltid och receptkompendium.

PÅGÅENDE KURSER:

STORA TRÄDGÅRDSKURSEN FULLTECKNAD!
Lördag 15 februari, 15 mars, 5 april, 17 maj , 14 juni, 23 augusti, 13 september, 4 oktober kl. 10.00 – 15.00, med lunchpaus kl. 11.30 -12.30
Under en hel växtsäsong får vi lära oss att sköta en trädgård
under ledning av våra erfarna trädgårdsmästare. Varje kurs-tillfälle inleds med en guidad vandring i trädgården, där vi observerar årstidernas förändringar. Kursen består av både grundläggande teori och praktiska arbetsmoment i trädgården.
Vi tar även upp delar som är viktiga i biodynamisk odling, som t.ex. växtföljd och kompostering.


– Februari: Jord, sådd och växtkunskap
– Mars: Beskärning av fruktträd

– April: Gödsel, plantuppdragning och beskärning av rosor
– Maj: Plantering utomhus, sådd på friland och sommarblommor

– Juni: Planering, skötsel och underhåll av perennplanteringar 

– Augusti: Växtvård och kompostering

– September: Vi skördar och tar tillvara 

– Oktober: Höstbruk och vårlök


TIDIGARE KURSER UNDER 2014:

OGRÄS PÅ TALLRIKEN! – prata vilt och äta grönt!
Onsdag 21 maj kl. 17.00 – 19.00
En kväll för alla sinnen i ogräsens sköna värld. Lisen Sundgren, örtkännare och författare möter Rosendals köksträdgårdsmästare Niklas Karlsson vid en vedeldad ugn och en kokplatta mitt i trädgården. 

Vi får en introduktion till ”spenatens farfar” – svinmållan, den energigivande nässlan, välsmakande våtarv och annat grönt mellan raderna.
Niklas Karlsson har ett förflutet som kock på en rad nyskapande finkrogar. Som biodynamisk trädgårdsmästare med gedigen matkunskap brinner Niklas för det han kallar ”hortikulturell gastronomi”. Denna afton får vi ta del av hans passion för det provinsiella köket då han tillsammans med Lisen Sundgren låter trädgårdens vildar bli till välsmakande små rätter vi får smaka.

Lisen Sundgren har skrivit en rad böcker bl.a. Lisens Gröna Värld, hon är just nu högaktuell med nyligen utkomna boken Vild mat hon skrivit tillsammans med kocken Rune Kalf Hansen. Klädsel efter väderlek då vi är ute i trädgården.
Föranmälan, deltagaravgift 600 kr, inklusive smakprover

VILD VANDRING
Tisdag 20 maj kl. 17.00 – 18.30 2 PLATSER KVAR!
Tisdag 27 maj kl. 17.00 - 18.30 FULLTECKNAD!
Följ med på en vandring där trädgårdens vildar står i centrum! Kirskål, nässlor och maskros har tagit sig in på finkrogarnas menyer och är dessutom bland det klimatsmartaste och nyttigaste man kan äta.
Herbalist och författare Lisen Sundgren, berättar om hur ogräs kan bli till goda och närande téer, gröna maträtter, klorofyllrika shots och smarta skönhetsprodukter. Ogräsrensning kommer att få en ny dimension!
Föranmälan, deltagaravgift 250 kr (välj ett av ovanstående datum)

LEK ODLA VÄX! - inspirationskväll för pedagoger
Måndag 12 maj kl. 17.00 - 20.00
Välkommen till en kväll som utgår från vårt odlingsprojekt för förskolebarn. Vi startar med fika, sedan blir det workshop och samtal utifrån projektets metodik. Oömma kläder rekommenderas!
Lek Odla Väx bedrivs för tredje året på Rosendals Trädgård och över 300 barn från ett tjugotal förskolor har hittills fått ta del av projektet. Vid sex olika tillfällen under året får barngrupper i förskolan uppleva naturens kretslopp genom lek och odling tillsammans med våra trädgårdspedagoger. De får följa Rosendals Trädgård från första vårtecknet i mars ända in i novembermörkrets vintervila.
Föranmälan senast 5 maj till annelie@rosendalstradgard.se kursavgift 750 kr exklusive moms, inkl. fika

GRILLA GODARE!
Onsdag 23 april kl. 17.00 – 21.00

Det är roligare att grilla med nya recept och idéer! Lagom till en ny grillsäsong visar Catharina Hyltén-Cavallius hur kött, fisk och grönsaker blir godare på grillen med rätt teknik, enkla marinader och nya tillbehör. Kvällen inleds med en genomgång och te med smörgås. Vi avslutar med en god middag av det vi lagat i kursköket på Rosendals Trädgård. 


BESKÄRA FRUKTTRÄD
Söndag 16 mars kl. 12.30 -15.30
På Rosendals Trädgård finns en anrik fruktträdgård där de äldsta träden har mer än 150 år på nacken. Vi vårdar den med omsorg och trädgårdsåret inleds med beskärning av träden.
Under en eftermiddag går vår trädgårdsmästare Katarina Nordlander igenom grundteori kring beskärning och tipsar om redskap och tekniker. Därefter går vi ut i trädgården för att prova på beskärning i praktiken. Katarina Nordlander är certifierad fruktträdsbeskärare med Grönt Kort.
Obs! Klädsel efter väderlek
Alla uppgifter med reservation för ändringar!
Fler kurser och föredrag tillkommer efter hand.